1. Hem Brother
 2. Support
 3. Hur skriver man ut dubbelsidigt?
Brother skrivare med duplex print

Hur skriver man ut dubbelsidigt?

Dubbelsidig utskrift - som också kallas duplexutskrift - innebär helt enkelt att man skriver ut dokument på båda sidorna av ett pappersark.

Det finns en mängd olika typer av utskrifter, både i hemmet och på kontoret, som behöver vara dubbelsidiga, oavsett om du sammanställer en rapport på jobbet eller skapar egna gratulationskort.

Faktum är att du kan åstadkomma dubbelsidiga utskrifter manuellt med vilken skrivare som helst, genom att helt enkelt vända på papperet och skriva ut på baksidan. Men de flesta av dagens skrivare och programvara förenklar processen genom automatiska dubbelsidiga utskrifter så att du bara behöver trycka på en knapp för att skriva ut på båda sidor.

Om du funderar på en ny skrivare kan det alltså vara bra att välja en som erbjuder dubbelsidig utskrift som standard.

Hur skriver jag ut dubbelsidigt med en skrivare från Brother?

Processen för att skriva ut på båda sidor kan se olika ut beroende på vilken programvara och skrivare du använder. Din Brother-skrivare kanske erbjuder dubbelsidig utskrift automatiskt via datorn eller enheten, men i annat fall måste du sköta detta manuellt genom att mata in papperet i skrivaren på nytt.

Automatisk dubbelsidig utskrift

Dubbelsidig utskrift med Mac:

 • Om du har öppnat ett dokument som du vill skriva ut går du till ”Arkiv” och ”Skriv ut”, eller trycker ”command + P” på tangentbordet.
 • I utskriftsmenyn klickar du i rutan nedanför ”Förinställningar” och väljer ”Layout” i rullgardinsmenyn.
 • I den här menyn ser du en kryssruta bredvid alternativet ”Dubbelsidig”. Kontrollera att rutan är ikryssad om du vill ha dubbelsidig utskrift.
 • När du har markerat detta kommer din dator att komma ihåg den här inställningen och tillämpa den även vid nästa utskrift, så kom ihåg att avmarkera om du bara vill skriva ut på ena sidan nästa gång.

Dubbelsidig utskrift med Windows:

 • Du kan ställa in automatisk dubbelsidig utskrift för din skrivare via Start och Kontrollpanelen.
 • I Kontrollpanelen väljer du ”Visa enheter och skrivare” under rubriken ”Maskinvara och ljud”.
 • Klicka dig fram till den önskade skrivaren, högerklicka på den och välj ”Utskriftsinställningar”.
 • Här väljer du sedan enkelt dubbelsidig utskrift samt om den ska vikas på långsida eller kortsida.

Dubbelsidig utskrift med programvara:

Förutom att ställa in automatisk dubbelsidig utskrift via datorn kan du även göra detta manuellt med hjälp av olika programvarupaket. I Microsoft Office-programmen som exempelvis Microsoft Word finns till exempel en utskriftsmeny med en kryssruta för dubbelsidig utskrift om din skrivare är kompatibel med detta. Leta efter det här alternativet när du skriver ut via en specifik programvara, så slipper du gå via skrivarens egna inställningar.

Så skriver du dubbelsidiga dokument manuellt

Om du använder en skrivare eller dator som inte erbjuder dubbelsidig utskrift kan du fortfarande ordna detta manuellt. Processen är inte särskilt komplicerad, du behöver bara mata in papperet i maskinen igen på egen hand.

 • Öppna först skrivarens pappersmagasin. Gör en tydlig blyertsmarkering i ett av hörnen på ovansidan av det översta papperet.
 • I både Windows och Mac går du till ”Fil” och ”Skriv ut” för att öppna menyn med utskriftsalternativ.
 • När du ser att skrivaren är ansluten går du till rutan ”Skriv ut sidor” och anger numren för alla ojämna sidor i dokumentet, separerade med kommatecken (för ett tiosidigt dokument blir det till exempel 1, 3, 5, 7, 9).
 • Välj ”Skriv ut” och samla ihop de utskrivna sidorna, utan att ändra ordning på dem.
 • Titta på den första sidan med blyertsmarkeringen du gjorde i det första steget. Den visar dig hur du ska lägga tillbaka papperet i skrivaren för att skriva ut på nytt. Oavsett vilken sida utskriften har hamnat på ska du nu placera papperet med den markerade sidan nedåt, med sidan 1 överst och de följande sidorna i ordning under den.
 • Gå tillbaka till skrivaren och skriv ut på nytt – nu anger du alla jämna nummer i rutan ”Skriv ut sidor” (t.ex. 2, 4, 6, 8, 10).
 • Välj ”Skriv ut” och samla ihop din dubbelsidiga utskrift.

Fördelarna med dubbelsidig utskrift

Dubbelsidiga utskrifter kan på ett effektivt sätt bidra till att skapa snabbare utskriftsprocesser, eller att minska ditt företags pappersanvändning och pappersavfall.

 • Det kan sänka kostnaderna. Dubbelsidiga utskrifter kan hjälpa ditt företag att minska pappersförbrukningen med upp till 50 procent jämfört med enkelsidiga utskrifter. Eftersom dubbelsidiga utskrifter snabbar på utskriftsprocessen minskar även energikostnaderna kopplade till skrivarens drift, vilket kan bidra till att spara stora summor om enheten är placerad på ett stort kontor och används mycket.
 • Det kan spara tid. Vid automatisk dubbelsidig utskrift behöver du oftast inte vänta lika länge på utskriften, eftersom skrivaren har mindre papper att bearbeta och kanske till och med kan skriva ut på båda sidorna samtidigt.
 • Det är bättre för miljön. Genom att minska ditt pappersavfall och skrivarens energiförbrukning minskar du även din miljöpåverkan. Du kan dessutom optimera miljöeffekten genom att återvinna tomma bläckpatroner och tonerkassetter via Brothers återvinningsprogram, samt lämna allt papper du inte längre behöver i pappersåtervinningen.

Processen för dubbelsidig utskrift är enkel, och den automatiserade funktionen är standard på de flesta av Brothers skrivare.

Brother har ett brett utbud av skrivare till bra pris med automatisk dubbelsidig utskrift som standard. Våra dubbelsidiga 3-i-1- och allt-i-ett-skrivare har mängder av funktioner som gör dem effektiva och enkla att använda, anpassade för alla tänkbara utskriftsbehov såväl i hemmet som på kontoret.

Mer av How to-guider - Skrivare

Du kanske också gillar

Tillbaka till toppen