man sitter vid ett organiserat skrivbord och tittar på en bärbar dator bredvid en skrivare och lådor ovanpå ett sidobord med en trädgård i bakgrunden

5 smarta tips för ordning på hemmakontoret

Nu när hemarbete har blivit en naturlig del av veckorutinen för många är det viktigt att du skapar en arbetsplats i hemmet som fungerar optimalt för just dig.

Här är våra bästa tips för ett välorganiserat hemmakontor – allt från ett rent skrivbord och tillgång till rätt utrustning, till en bra balans mellan arbete och privatliv.

1. Håll ordning på skrivbordet

Oavsett om du är den enda som arbetar i hemmet eller om du delar skrivbord med andra kan det snabbt bli kaos bland alla prylar.

 • Ta för vana att snygga till på bordet i början eller slutet av varje arbetsdag så att du kan fokusera bättre – ett stökigt skrivbord kan distrahera och skapa ökad stress.
 • Ha bara de saker du använder mest på skrivbordet, och förvara mindre föremål som gem, pennor och post-it-lappar i små behållare.

2.Skapa ett dokumentsystem

Motstå frestelsen att skriva ut vartenda dokument, eftersom papper lätt samlas på hög.

 • Ha ett enkelt pappersfack för dina viktigaste papper nära till hands om det behövs, och använd arkivskåp, hurtsar eller lådor med etiketter för att arkivera löpande och hålla arbetsytan ren. Handhållna märkmaskiner är perfekta att använda eftersom de är lätta, bärbara och kan skriva ut i många olika format.        
 • Digitisera dina fysiska dokument genom att skanna och spara dem på datorn eller i molnet. Här kan du läsa mer om Brothers skanningslösningar.

3. Skapa tydliga gränser mellan paus och arbete

Att jobba hemifrån kan snabbt sudda ut gränsen mellan arbetsliv och privatliv. Därför är det viktigt med regelbundna pauser under dagen där du fysiskt avlägsnar dig från hemmakontoret.

 • Det bästa är att sitta i ett särskilt arbetsrum för att smidigt kunna växla mellan arbete och avkoppling. Om du inte har ett separat rum att avvara kan du inreda en del av ett rum där du bara sitter när du arbetar.
 • Skapa gränser med hjälp av ett arbetsschema som alla i hemmet kan se. Informera om möjligt din familj och/eller de som vistas i hemmet i förväg om kommande möten så att du slipper distraktionsmoment.

4. Välj rätt utrustning

Att ha rätt utrustning för hemmakontoret är ett absolut måste – det ökar din produktivitet och hjälper dig att upprätthålla ordning, fokus och ergonomi. Det kan kännas som en dyr kostnad att investera i rätt möbler och utrustning, men det är definitivt värt det i längden.

 • Det viktigaste att satsa på är ett välordnat skrivbord, en ergonomisk stol, en datorskärm och en dator. Beroende på dina arbetsuppgifter kan du även behöva printer, skanner, telefon eller headset, dokumentförstörare och märkmaskin för att organisera din arbetsmiljö.
 • Att sitta långa stunder vid skrivbordet utan att ha rätt stöd för ryggen leder oundvikligen till ryggproblem. Därför är det viktigt att investera i en ergonomisk stol som ger rätt stöd och som du kan justera efter dina förutsättningar, och att ha datorutrustning som tangentbord och mus på rätt plats och avstånd. Studier visar dessutom att ett höj- och sänkbart skrivbord är bättre för kroppen och kan öka produktiviteten med upp till 10–20 %. Det kan med andra ord vara väl värt att satsa på när du inreder ditt hemmakontor.

5. Skapa en plats där du faktiskt vill arbeta

Förutom alla saker som du behöver för att kunna göra ditt jobb är det viktigt att skapa en plats där du faktiskt vill arbeta. Miljön ska vara ljus, luftig, bekväm och inspirerande.

 • Se till att ha rätt belysning och tyst omkring dig, så att du kan delta i virtuella möten och telefonsamtal. Med naturliga ljusinsläpp kan ditt hemmakontor bli en lugn och skön plats där du fyller på med energi och inte behöver spänna ögonen.
 • Välj helst ett rum med fönster och fin utsikt så att du kan slappna av under arbetet. Om det inte finns så mycket naturligt ljus att tillgå kan du använda dig av en dimbar lampa som du kan justera efter behov.
 • Komplettera inredningen med detaljer som anslagstavlor, inspirerande citat, motivationsböcker och tavlor, eller gröna växter som ger energi.

Mer av Ditt hemmakontor

Tillbaka till toppen