Kvinna i bygghjälm på ett lager

Så kan e-handeln utnyttja lagerautomation för ökade framgångar

Under de senaste åren har e-handelns omnikanalstrategier ständigt utvecklats, tack vare kraven på kontaktlös leverans och förändrade konsumentvanor.

 

Under de senaste åren har e-handelns omnikanalstrategier ständigt utvecklats, tack vare kraven på kontaktlös leverans och förändrade konsumentvanor. Enligt FN-konferensen om handel och utveckling ökade e-handelns globala omsättning år 2020 till 26,7 biljoner USD , en ökning från 16 % till 19 % av hela detaljhandelns omsättning. Pandemin har drivit konsumenternas shoppingvanor i snabbare takt mot e-handel och hemleveranser, vilket har gjort det ännu viktigare att integrera automationslösningar för att hantera de ökade volymkraven. 

En aspekt av e-handeln som kunderna har kommit att ta för given är omnikanalflexibiliteten.

Omnikanalflexibilitet kräver automatiserad lagerlogistik

Detaljhandel och logistiksystem kräver dynamiska tekniska lösningar för att kunna säkerställa en transparent leveranskedja från tillverkning ända fram till köp. Strategiska teknikinvesteringar i lagerautomation gör det enklare för företagen att klara de utmaningar som komplexa ominkanalleveranser innebär.

Ökningen av antalet online-beställningar kombinerat med underbemannade lager har gjort det svårt för e-handeln att leverera i tid. Här kan automation vara till stor hjälp. I takt med att allt fler kunder förväntar sig leverans nästa eller till och med samma dag, kan automationslösningar som drivs med robotteknik och artificiell intelligens (AI) bidra till ökad produktivitet och effektivitet på lagret.

När lagren får allt svårare att behålla sin personal blir behovet av optimerade arbetsflöden med hjälp av automation ännu tydligare. Automation kan dessutom öka lönsamheten genom att minska antalet felaktiga leveranser och öka medarbetarnas nöjdhet och produktivitet.

A bar graph shows the results of a VDC research study into the transport and logistics sector

Varför behöver detaljhandeln utvärdera sina automationslösningar?

Företagen upplever stora svårigheter att uppnå korrekta och uppdaterade lagersaldon, inventariehantering, lageroptimering och optimerad orderplockning, vilket skapar ineffektivitet och leder till längre leveranstider. 

VDC Research Group,  en ledande expert inom automatisk identifiering ch datafångst (AIDC) samt mobilitetslösningar, genomförde nyligen en studie av över 240 lagerföretag som visar på de vanligaste satsningarna för att öka lagereffektiviteten: 

•    Förbättrad lagringskapacitet (44,4 %) 
•    Förbättrad leveransprecision (41,9 %)
•    Förbättrad POR (Perfect Order Rate) (41,5 %)  

VDC:s granskning av lagertrender visar dessutom att ökad bemanningsoptimering, förbättrad returhantering och sänkta kostnader i samband med fel är viktiga faktorer för lageroptimering. Att minska antalet märkningsfel, till exempel felmärkta produkter, skadade etiketter och streckkoder med dålig upplösning, är fortsatt avgörande för att förbättra leveranseffektiviteten och öka vinstmarginalerna. Kostnader och böter till följd av bristfälliga streckkoder uppgår till mellan 10 000 och 20 000 GBP per överträdelse, eftersom detaljhandeln måste ange rätt palluppgifter manuellt.  

Av VCD:s studie framgår även att företagen förväntar sig fortsatt ökade leveransvolymer, men bara 55 % av de tillfrågade företagen räknade med att antalet medarbetare skulle öka. Ett ökat antal lagerhållningsenheter i kombination med ökad lageromsättningshastighet innebär att företagen måste göra mer för att maximera produktiviteten med hjälp av automation, 
genom allt från robotteknik som kan öka produktiviteten till programvara som kan optimera transportvägarna. Automation är helt enkelt ett måste för att kunna hantera de växande ordervolymerna. 

Precis lika viktigt är det med molnanslutning, eftersom skrivare och skannrar måste kunna samverka med lagerhanteringssystem och analysplattformar för sömlös dataintegration. .

Termoteknik som lagerföretagen bör satsa på 

A bar graph shows the results of a VDC research study into the transport and logistics sector

Lösningar inom automatisk identifiering, som termoskrivare och streckkodsskannrar, har visat sig oumbärliga för att underlätta lagerprocesserna och öka medarbetarnas effektivitet. Streckkodsetiketten är fortfarande viktig för en smidig lagerhantering och transparens i leveranskedjan, som den mest prisvärda metoden för inventariehantering.

Integrationen av mobilitetslösningar som bärbara skannrar och skrivare, truckmonterade surfplattor och skrivare, röststyrda plocksystem och datorer ökar effektiviteten genom att medarbetarna får händerna fria, och skapar flexiblare arbetsflöden i stället för fasta arbetsstationer.

Robusta skrivare och skannrar är ett måste för utökade omnikanalprocesser. När tusentals lagerhållningsenheter lämnar lagret varje dag hos de största aktörerna krävs sömlös integration av kompletterande skrivarhårdvara för att kunna hantera de ökade volymerna – nyckelfärdig installation är en förutsättning för en effektiv e-handel och omnikanalstrategi. Dessutom måste lagret kunna förlita sig på sina etikettskrivare, eftersom minsta driftstopp kan orsaka leveransförseningar. Företagen behöver hög kvalitet, service och förebyggande underhåll enligt mottot ”At your side”, oavsett om de samarbetar direkt med tillverkaren eller via en partner, för optimerade märkningsprocesser.

Så kan termoteknik underlätta lagerautomationen

Lagerföretagen har tillgång till integrerade automationslösningar för att hantera hinder i arbetsflödet som plockfel, felaktiga lagersaldon och inventariehantering. Lösningar som robotteknik, artificiell intelligens, blockkedja och RFID används för maximerad agilitet och optimerad bemanning. 
I VDC:s studie såg 44,5 % ökad lagereffektivitet som det främsta skälet att investera i automation, medan 36,4 % angav ett behov av mer strategisk bemanningsplanering som den viktigaste aspekten bakom automation. Den allra främsta drivkraften för automation är däremot fortfarande behovet av att kunna hantera det växande antalet online-beställningar med krav på snabbare leverans, plockning och påfyllning. Därför kommer strategiska investeringar i teknik som ökar transparensen kopplad till viktiga nyckeltal att bli allt viktigare för att hantera utmaningarna i samband med lagerhanteringen.

Oavsett om det handlar om att implementera robotteknik eller ta hjälp av artificiell intelligens på lagret är streckkoden fortfarande själva grunden för samtliga lagerprocesser. Inom allt från att säkerställa korrekt skanning vid orderplockningen till att generera platsetiketter för lagerhantering är dynamiska skrivarlösningar ett måste för att undvika märkningsfel och säkra hög leveransprecision. Robusta mobila, stationära och industriella skrivare som integreras inom alla delar av lagret bidrar till effektivare automationsstrategier, förbättrad produktivitet och, i slutändan, högre vinstmarginaler. 

Lagren kräver dessutom skalbarhet och smidig integration med befintliga termoskrivare för att kunna hantera kraven i samband med växande paketvolymer och märkningsbehov. För att förbättra lagereffektiviteten behöver företagen uppgraderade skrivar- och skannersystem med molnanslutning till företagets programvara.

Vill du veta hur du ligger till jämfört med konkurrenterna? Läs mer om den viktigaste tekniken som detaljhandeln bör satsa på i vår senaste rapport som du hittar här.

 

Mer av Innovation

Du kanske också gillar

Tillbaka till toppen