1. Hem Brother
  2. Support
  3. 5 sätt att skydda din trådlösa skrivare
Illustration of a wireless home network printer padlocked and surrounded by chains

5 sätt att skydda din trådlösa skrivare

Oavsett om du är företagare eller anställd är det troligt att din arbetsvecka består av tid på kontoret och tid hemma. Men för att hybridarbetet ska bli framgångsrikt måste rätt teknik finnas på plats.

Trådlösa skrivare kan till exempel innebära en mängd fördelar, som styrning, uppdatering och felsökning på distans.

Men din trådlösa skrivare kan även utgöra en riskfaktor i hemmanätverket om du inte vidtar rätt säkerhetsåtgärder. Här går vi igenom hur du kan skydda din trådlösa skrivare i fem enkla steg.

1. Skydda dina skrivarportar

Portarna är accesspunkter som mjukvaran använder för att ansluta externa enheter till din skrivare. Din trådlösa skrivare har ett antal portar som är utformade för en rad olika enheter, varav du endast använder ett fåtal.

Var och en av dessa oskyddade portar innebär en potentiell hackningsrisk. Därför måste du stänga de här luckorna i hemmanätverkets säkerhetssystem. Och det gör du enkelt genom att inaktivera alla de portar du inte använder via skrivarinställningarna, och endast behålla den port du använder öppen. Du hittar mer detaljerade anvisningar i enhetens användarmanual.

2. Uppdatera skrivarens firmware

Firmware är skrivarens inbyggda programvara. Den kan innehålla oförutsedda brister som ger hackare åtkomst till din skrivare och ditt nätverk.

Din skrivartillverkare erbjuder troligtvis regelbundna uppdateringar som åtgärdar de här bristerna – men de installeras inte av sig själva. För att du ska kunna dra nytta av tillverkarens säkerhetsförbättringar måste du därför på egen hand regelbundet uppdatera skrivarens firmware. Du kan oftast göra detta manuellt via skrivarens kontrollpanel, men för att underlätta kan du aktivera automatiska uppdateringar.

3. Använd en brandvägg

Brandväggar är en viktig del av nätverkssäkerheten, som kan skydda din dator och andra nätverksenheter som du använder. Brandväggen övervakar ingående och utgående data och blockerar åtkomstförsök som inte uppfyller specifika säkerhetskrav.

När du använder en trådlös skrivare är brandväggen extra viktig. Skrivaren – eller din dator – har kanske en förinstallerad brandvägg. Om så inte är fallet måste du installera en brandvägg från en tredjepartsleverantör. Om du är osäker kan du kontakta den avdelning inom ditt företag som ansvarar för skötseln av din trådlösa skrivare.

4. Byt skrivarens standardlösenord

Din skrivare kanske kräver ett användarnamn och lösenord för trådlös åtkomst. Ofta finns det redan ett befintligt användarnamn och lösenord inlagt som standard. Men det kan finnas externa parter som känner till de här uppgifterna. Därför är det viktigt att skapa ett nytt användarnamn och lösenord i inställningarna när du installerar din trådlösa skrivare första gången.

Välj inte vanliga ord eller fraser som lösenord, utan skapa i stället ett långt och starkt lösenord som innehåller minst 12 tecken och en blandning av stora och små bokstäver, siffror och specialtecken.

5. Inaktivera nätverksutskrifter

När din skrivare är online är den mottaglig för attacker. Ett av de bästa sätten att skydda din trådlösa skrivare är därför att inaktivera nätverksutskrift genom att ta skrivaren offline så att andra enheter inte kan få åtkomst.

Ett annat alternativ är att begränsa de tider när skrivaren är sårbar genom att endast aktivera nätverksutskrift när du behöver det. Om du vill ha ett extra säkert upplägg kan du inaktivera nätverksutskrift permanent och ansluta datorn till skrivaren via kabel. Det finns ofta en möjlighet att inaktivera nätverksutskrifter i skrivarens kontrollpanel – men det ska inte behövas så länge du har genomfört alla de övriga åtgärderna.

Säkerställ att hela ditt hemmanätverk är skyddat

Även om hemmets datorer och nätverk är väl skyddade är det viktigt att inte glömma bort andra nätverksenheter, som trådlösa skrivare. För att uppnå effektivt och säkert hybridarbete måste alla uppkopplade enheter skyddas. Kontakta oss för att ta reda på hur vi kan hjälpa med säkerhet och anslutning på dina Brother-enheter.

Källor
https://cybernews.com/security/printer-security/

Mer av How to-guider - Skrivare