1. Hem Brother
 2. Support
 3. Hur hittar man skrivarens IP-adress?
A desk with a Brother printer, laptop, and some stationery against an exposed brick wall and a large green plant on the right. Part of a bright window and a white chair is also visible.

Hur hittar man skrivarens IP-adress?

Här förklarar vi vad en IP-adress är och vilka steg du måste ta på en Windows- eller Mac-dator för att hitta den.

Vad är en IP-adress på en skrivare?

”Internet Protocol Address”, eller IP-adressen, för din skrivare är en sekvens med siffror som är unik för just den enheten. Siffersekvensen är av betydelse för att din skrivare ska kunna kommunicera via ett nätverk. Utan den kan du inte lägga till din skrivare i ett nätverk där den kan användas av andra enheter på olika platser.

Brother-skrivare är designade med fokus på användarvänlighet, och många fungerar trådlöst så att du kan ansluta mängder av enheter utan att behöva konfigurera skrivaren i ett specifikt nätverk. I de flesta fall behöver du bara ansluta skrivaren till ditt Wi-Fi-nätverk.

Det finns några olika metoder för att hitta skrivarens IP-adress. Det beror på om skrivaren har en skärm eller inte, och vilket operativsystem den dator som du väljer att ansluta skrivaren till använder.

Så hittar du skrivarens IP-adress

Det är relativt enkelt att hitta skrivarens IP-adress om skrivaren har en ethernetport och displaypanel. Om du går till skrivarmenyn på skärmen bör du kunna hitta IP-adressen i skrivarinställningarna och på informationssidan. Om detta inte visas på skärmen, eller om skrivaren inte har någon skärm, behöver du ansluta den till en dator.

Så hittar du IP-adressen på en Windows-dator:

 1. När du har anslutit skrivaren med en USB-kabel går du till kontrollpanelen från Windows startmeny.
 2. Gå till ”Visa enheter och skrivare” under rubriken ”Maskinvara och ljud”.
 3. Hitta din skrivare under ”Skrivare och skannrar” och kontrollera att du väljer rätt skrivare genom att dubbelkolla skrivarens modellnamn och nummer.
 4. Högerklicka på skrivarikonen och välj ”Maskinvaruegenskaper” i menyn.
 5. Under fliken ”Allmänt” letar du efter fältet ”Plats”. Siffrorna till höger om den här rubriken är skrivarens IP-adress.

Så hittar du IP-adressen på en Mac:

 1. Klicka på ”Systeminställningar” på startskärmen på din Mac.
 2. Klicka på ”Skrivare och skannrar” i fönstret som öppnas.
 3. Lokalisera din skrivare på fliken ”Skrivare” och kontrollera att du väljer rätt skrivare genom att dubbelkolla modellnummer och namn.
 4. När du har valt rätt skrivare klickar du på ”Alternativ och förbrukningsmaterial”. Klicka sedan på ”Visa skrivarwebbsida”, välj sedan fliken ”Home”. Sidan som öppnas visar skrivarens IP-adress.

Oavsett vilket operativsystem du använder för att hitta skrivarens IP-adress är det viktigt att du antecknar exakt rätt siffersekvens. Därefter kan du använda den för att konfigurera din skrivare i ett privat nätverk, eller för att felsöka framtida anslutningsproblem. Även om anslutningen oftast fungerar smidigt på de flesta moderna skrivare kan det alltid vara bra att ha antecknat skrivarens IP-adress för framtida bruk.

Om du vill ha en skrivare som sömlöst anpassar sig efter dig och dina behov kan du kontakta oss här.

Mer av How to-guider - Skrivare

Du kanske också gillar

Tillbaka till toppen