A Brother scanner sitting on top of a desk in front of an exposed brick wall with a printed paper in the output tray

Vad gör en skanner egentligen?

Hur fungerar en skanner? Och vilka olika typer av maskiner finns att köpa idag?

Skannrar finns i många företag och hem, och gör det enkelt att överföra en mängd olika dokument till digitalt format. Men hur fungerar en skanner? Och vilka olika typer av maskiner finns att köpa i dag? 

Varför använder vi en skanner för att kopiera dokument?

Vi lever i en digital värld, där vi måste kunna spara och dela information både hemma och på jobbet. Viktiga dokument kan kopieras, sparas och lagras så att pappersdokument blir mer sökbara och redigerbara än någonsin, och genom att arkivera informationen digitalt minskar behovet av fysiska mappar och pärmar. Skanningstekniken har bidragit till att revolutionera dokumenthanteringen, men exakt hur fungerar den?

Hur fungerar en skanner?

Enkelt uttryckt fungerar en skanner genom att rikta ljus mot en bild, ett dokument eller ett föremål. Ljuset reflekteras sedan med ljuskänslighetsteknik via speglar och linser och omvandlas till elektroniska data som används för att skapa en digital kopia av originalet.

Moderna skannrar använder oftast CCD-teknik (Charged Couple Device) för ljusregistreringen. Men det finns även alternativ teknik, exempelvis CIS (Contact Image Sensor), som vi beskriver mer i detalj längre fram. CCD använder ljuskänsliga dioder, eller pixlar, som omvandlar fotoner till elektroner. Även om detta är det bärande elementet i en vanlig flatbäddsskanner innehåller den ofta även speglar och linser.

Idén bakom vår tids moderna skanner härrör från tidiga maskiner för telefoto och fax från 1800-talet, men den första riktiga skannern utvecklades inte förrän i slutet av 1950-talet. Det rörde sig då om trumskannrar som använde PMT-teknik (Photomultifier Tubes) i stället för CCD-teknik. I dag används CCD i de flesta vanliga skannrar, medan större och dyrare PMT-trumskannrar, som fortfarande har den bästa bildkvaliteten, enbart används inom specialiserade områden på grund av den höga kostnaden.

Men skannrar används inte bara för dokument. Tekniken har fortsatt att utvecklas och kan nu även användas för att skapa fysiska 3D-modeller av ett föremål. Dokumentskanning är naturligtvis fortfarande en av huvuduppgifterna, och dagens skannrar, som de från Brother, erbjuder de senaste och mest avancerade funktionerna, från intelligent bildbehandling till avancerad pappershantering, trådbunden och trådlös anslutning, dubbelsidig skanning, pekskärm, bärbara modeller, och mycket mer.

Vilka typer av skannrar finns det?

Det finns mängder av alternativ att välja mellan, från kraftfulla kompakta skannrar som tar mindre plats, till skannrar av bordsmodell för digitisering och delning av dokument. Det finns även avancerade professionella skannrar för stora volymer, och bärbara skannrar som kan användas var som helst – det finns med andra ord en skanner för alla, oavsett behov, både hemma och på jobbet. Utöver fristående skannrar finns även möjlighet att få den här tekniken inbyggd i din skrivare. Brothers allt-i-ett-skrivare kan till exempel skriva ut, kopiera, faxa och skanna – perfekt för maximerad effektivitet och produktivitet.

Med våra senaste skannrar har det har aldrig varit enklare att digitisera, spara och dela dokument och annan information. Brother har ett stort utbud av skannrar utvecklade av experter, för alla behov – från hemmakontor till stora organisationer – i form av kompakta, professionella, stationära och bärbara skannrar. Med en skanner från Brother kan du omvandla dina dokument till högkvalitativa digitala filer i en enda knapptryckning.

Mer av How to-guider - Skanners

Du kanske också gillar

Tillbaka till toppen