1. Hem Brother
  2. Om Brother
  3. News
  4. 2017
  5. Brother hyllar Johannes Gutenberg – boktryckarkonstens ”fader”

Brother hyllar Johannes Gutenberg – boktryckarkonstens ”fader”

Som ett skrivar- och teknikföretag med över 100 års erfarenhet inom innovation, vill vi hylla Johannes Gutenberg, mannen som introducerade boktryckarkonsten i Europa.

Som "skrivarens bror" hyllar vi pionjären inom boktryckning för sin huvudroll i uppstarten av utskrifter. 1439 färdigutvecklade han sin metod för att trycka böcker med rörliga, utbytbara typer för varje enskild bokstav. Johannes Gutenbergs stora bidrag i utvecklingen av det tryckta ordet gav honom smeknamnet "fadern av tryck”.

Idag, över 500 år efter hans död vill vi hylla denna anmärkningsvärda mannens prestationer.

Gutenbergs mest kända verk är 42-radiga Bibeln som var den första boken i Europa som trycktes med lösa typer. Boken hyllades särskilt för sin höga estetiska och tekniska kvalitet.

Johannes var mycket innovativ och experimenterade stängdigt med tryck och förfinade och förändrade sin produkt. Han utvecklade även ett oljebaserat bläck som lätt kunde följa hans metalltyp. Hans introduktion av tryckpressen skapade massproduktion av böcker och har därmed gjort det ekonomiskt lönsamt att både skriva och läsa böcker.

Brothers historia började för över ett sekel sedan med två bröder, Masayoshi och Jitsuichi Yasui i Japan. Deras första produktion och exportframgång var med symaskiner. Företaget började med att fokusera på sin kunskap inom utformning av motorer och produktionsteknik. Brother fortsatte sedan att introducera nya elektriska produkter till hemmamarknaden såsom stickmaskiner, tvättmaskiner, mikrovågsugnar, fläktar, strykjärn, dammsugare och hårtork.

Brothers beslutsamhet att ta sig an nya utmaningar blev början på en rik historia inom utskrifter, och allt började med skrivmaskiner.
1967 producerade Brother de första 183 enheterna av JP1, en bärbar alfabetisk skrivmaskin. 1980 hade det sålts omkring 10 miljoner skrivmaskiner och under
1990-talet hade antalet manuella och elektriska skrivmaskiner fördubblats.

Modellerna Valiant, Wizard, Truetype och Bradford står idag som klassiker inom retrodesign och hyllas av fans  inom skrivmaskinteknik.

Gutenberg drevs av önskan att optimera trycktekniken för folket. Brothers historia inom innovation understryks av företagets motto "Vid din sida" - ett åtagande att alltid lyssna på kundens behov och möta dom med forskning och utveckling. Innovation är till synes ett grundläggande värde som delas av både utskrifternas "far" och "bror"