1. Hem Brother
  2. Brother Solutions
  3. Brother Resource Hub
  4. Blogg
  5. Effektivitet blogg
  6. 2025
  7. Fiberkabel och Ai - Den viktiga stommen i smarta byggnader

Fiberkabel och Ai - Den viktiga stommen i smarta byggnader

Smarta byggnader ligger i framkant när det gäller innovation inom kommersiella fastigheter och förlitar sig på sammankopplade enheter för att optimera effektivitet, hållbarhet och användarkomfort.

Vad menas med smarta byggnader?

Smarta byggnader är det allra senaste när det kommer till innovation inom kommersiella fastigheter. Konceptet bygger på att sammankopplade enheter skapar optimal effektivitet, hållbarhet och bekvämlighet. Den fortsatta utvecklingen inom artificiell intelligens (AI) gör att innovationen drivs på ytterligare och ger möjligheter för smarta byggnader att bli ännu smartare. 
Smarta byggnader hanterar redan en stor mängd data från IoT-enheter – hårdvara som t.ex. sensorer som ansluter trådlöst till ett nätverk och överför data – och allt talar för att vi inom kort kommer att se mycket mer av det här. Forskning från Memoori förutspår att antalet IoT-enheter som används i smarta byggnader världen över kommer att uppgå till över 3 miljarder år 2028.  
Trots detta finns det i nuläget en betydande mängd data från smarta byggnader som aldrig används. Denna så kallade ”dark data” är information som rutinmässigt samlas in under normala förhållanden men som aldrig blir bearbetad. Uppgifterna varierar om hur mycket av den totalt insamlade datan per bransch som uppskattas vara dark data, men det kan handla om mellan 40 och 90 %.  

Detta innebär en möjlighet att skruva upp effektiviteten ordentligt.
 

Kablaget en utmaning i smarta byggnader

Men oavsett hur mycket data det finns att behandla betyder det ingenting om inte de smarta byggnaderna har ett tillförlitligt system på plats som gör att kommunikationen mellan byggnadernas olika enheter och system fungerar sömlöst. Det är här som kvalitetskablage kommer in i bilden.

 

Kablarna kan liknas vid själva nervsystemet i smarta byggnader. De bildar den sofistikerade nätverksstruktur som behövs i hela byggnaden och som kopplar samman enheter som sensorer, kontrollpaneler och servrar.


Utvecklarna ser gärna att denna digitala infrastruktur är framtidssäkrad, för medan byggnaders livslängd mäts i decennier är hållbarheten för IT-hårdvara betydligt kortare. Dagens kabelinstallationer är därför inte bara framtagna för att kunna hantera den smarta teknik vi använder idag. De ska också utgöra en plattform med stöd för teknik som ligger kanske tio år framåt i tiden.

I lagerverksamheter kan man spåra utrustning för att effektivisera lagerhanteringen, förutse när efterfrågan kommer att öka och identifiera smartare fraktvägar som optimerar leveranskedjan. 

På kontor kan sensordata som analyseras av AI förutsäga hur, var och när människor rör sig i byggnaden. Detta kan sedan användas i planläggningen av exempelvis städscheman, så att hektiska perioder undviks. På liknande sätt kan IT-avdelningen få i uppdrag att göra rutinkontroller av medarbetarnas enheter när de inte befinner sig vid sina skrivbord, vilket bidrar till att resurserna används så effektivt som möjligt. AI-drivna smarta byggnader kommer att fortsätta tränas av dessa data och hitta nya sätt att göra arbetsplatserna ännu mer produktiva.

Men det handlar inte bara om att göra saker mer effektivt. Det handlar också om att skapa en bekvämare arbetsplats för dem som arbetar där. Intelligenta klimatanläggningar kan till exempel lära sig av medarbetarnas preferenser, vilket innebär att smarta byggnader kan skapa arbetsmiljöer som är anpassade efter användarnas unika behov.
 

Hållbar drift 

Den här typen av system kan också ge stora hållbarhetsfördelar. Det är ett område som bör prioriteras inom kommersiella fastigheter, eftersom de står för nästan 40 % av de globala koldioxidutsläppen. 

Ett ledande exempel är The Edge i Amsterdam, kontorsbyggnaden där konsultföretaget Deloitte har sitt huvudkontor. Det är en smart byggnad med ett nätverk av 28 000 sensorer som övervakar temperatur, ljus, luftfuktighet och hur människor rör sig i byggnaden. Dessa data används sedan för att optimera energianvändningen i realtid.
 
Detta har lett till att byggnaden beskrivits som världens mest hållbara kontorsbyggnad efter att ha fått det högsta betyget någonsin för energieffektivitet enligt BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology) med ett resultat på 98,36 %.

Den prediktiva förmågan hos AI skapar möjligheter för att utvecklingen kan gå ännu längre, allt eftersom den lär sig bearbeta ännu mer data och ger oss nya insikter om hur fastigheter kan drivas ännu bättre.

Skalbarhet avgörande

I takt med att moderna kommersiella byggnader allt mer börjar likna stora datorer med tak – och det gäller inom en mängd olika sektorer, eftersom även sjukhus och skolor i allt högre utsträckning använder sig av mer sofistikerad datainfrastruktur – har komplexiteten hos en typisk nätverksinstallation ökat dramatiskt.

För att smarta byggnader ska kunna hålla jämna steg med denna tekniska utveckling är det viktigt att nätverksinstallatörerna bygger system som är flexibla och skalbara. Det kan handla om att lägga till extra switchportar och routrar för att möta framtida behov eller ha möjlighet att öka bandbredden. Tillägg som dessa kan vara avgörande för att möjliggöra sömlös integrering av ny teknik och säkerställa att en smart byggnad fortsätter att vara smart, oavsett hur det framtida tekniklandskapet ser ut.

Eftersom det är ett starkt reglerat område säger det sig självt att datakabelnätverk i byggnader måste märkas korrekt för att garantera säkerhet och regelefterlevnad. Men i takt med att systemen blir allt större och mer avancerade kan installatörer som inte använder de smartaste och mest effektiva märkningslösningarna uppleva att märkningen blir ett hinder för effektiviteten.

Det är viktigt att installatörerna är medvetna om fördelarna med märklösningar som kan integreras sömlöst med databassystem, skapa stora upplagor av sekventiella etiketter på plats och tillhandahålla etiketter med professionell finish som förblir läsbara under hela projektets livslängd.
 
Det är därför Brother har utvecklat en märkningslösning för nätverksinfrastruktur som omfattas av PT-E560BTVP märkmaskin och Pro Label Tool App. Lösningen är optimerad för att möta den ökande komplexiteten i moderna datakabelinstallationer. Dess många funktioner inkluderar bland annat omgående tillgång till förinstallerade branschmallar, vilket ökar effektiviteten när du skapar, sparar och delar märkesanpassade etiketter. Den är dessutom kompatibel med Brothers iLink&Label-app vilket ger optimerat arbetsflöde på plats för större nätverksmärkningsprojekt. Att ha rätt verktyg är viktigt vid all typ av nätverksinstallation, och kanske extra viktigt för den som ska installera nervsystemet i nästa smarta byggnad.


Är du i färd med att utföra en nätverksinstallation? Titta närmare på Brothers märkningslösningar för nätverket för att försäkra dig om att du har rätt verktyg för jobbet.

 

 

 

 

SOURCES:

[1] https://www.forbes.com/sites/forbesbusinesscouncil/2024/05/03/use-ai-and-machine-learning-to-capitalize-on-smart-building-data/?sh=1b2866f8235b

[2] https://www.cio.com/article/404526/unlocking-the-hidden-value-of-dark-data.html

[3] https://reactnews.com/article/why-all-sustainable-buildings-need-to-be-smart-buildings/


Mer av Effektivitet

Du kanske också gillar

Tillbaka till toppen