1. Hem Brother
  2. Brother Solutions
  3. Brother Resource Hub
  4. Blogg
  5. Miljö
  6. 2019
  7. Plastens framtid – 10 knep för att minska plastavfallet
Plast i haven

Plastens framtid – 10 knep för att minska plastavfallet

Negativa tidningsrubriker om att plast förbränns, deponeras eller förorenar haven har lett till att världen äntligen har fått upp ögonen för problemet med plast. 10 knep för att minska plastavfallet

Den senaste positiva utvecklingen, inklusive det första initiativet för att rensa haven på plast, initierat av en holländsk ideell organisation, och EU-parlamentets omröstning om att förbjuda en rad engångsplaster fram till 2021, har lett till att välgörenhetsorganisationer, företag, politiker, regeringar och internationella organ nu driver på för att skapa förändring.

Men det kanske viktigaste av allt är att konsumenterna vill börja agera. Men vad kan man då göra som privatperson? Här är tio smarta knep som kan hjälpa dig att minska den dagliga plastanvändningen.

1) Ta med dig en tygkasse eller en biologiskt nedbrytbar påse när du handlar – tygkassar är stadiga och kan användas många gånger. Samtidigt är biologiskt nedbrytbara shoppingkassar ett alternativ som blir allt mer populärt. De är lika mångsidiga som plastpåsar, men eftersom de går att kompostera kan de också användas som kompostavfallspåsar. 

2) Rengör matbehållare i plast – matrester är ett stort hinder för återvinning över hela Europa. Om du rengör matbehållare i plast ordentligt kan du bidra till att vända trenden med onödig förbränning och deponi.

3) Köp en återanvändbar vattenflaska – förutom obegränsade påfyllningar som minskar avfallet får du möjligheten att göra vattnet lite mer spännande genom att tillsätta frukt, örter och naturliga ingredienser som citron, lime eller ingefära. 

4) Byt till en tandborste och hörlurar av bambu – gör positiv förändring till en daglig rutin. Dessa banbrytande ekologiska alternativ är gjorda av organiska material och kan komposteras. 

5) Tacka nej till plastsugrör – om du beställer en drink ute, be att få ett papperssugrör. De är starka, biologiskt nedbrytbara och ett bra alternativ till plast.

6) Säg hejdå till plastfolie – slå in smörgåsarna i vegansk vaxduk istället. Den är formbar, vattenbeständig, lufttät och håller maten fräsch.

7) Handla lokalt för att undvika meningslösa förpackningar – naturen själv är bra på miljövänliga förpackningar. Om du handlar i lokala och ekologiska butiker där frukt och grönsaker säljs i lösvikt kan du ta precis den mängd du behöver och samtidigt undvika onödiga eller överflödiga förpackningar.

8) Börja använda en återanvändningsbar kaffemugg – tvärtemot vad många tror är inte muggar för takeaway-kaffe gjorda av papper utan av plast, och de är inte återvinningsbara. Att ta med en egen mugg kan också ge rabatt och andra fördelar på vissa caféer.

9) Vägra att använda plastbestick – istället för att ta emot engångsbestick när du köper med lunch kan du ha en uppsättning metallbestick i skrivbordslådan. 

10) Undvik mikroplast – rengöringsprodukter för ansiktet innehåller ofta slipande mikroplast för att ge en peelande effekt. Dessa mikroplaster sköljs direkt ut i vattnets kretslopp och orsakar enorma skador på livet i haven. Undvik mikroplast eller välj produkter som innehåller naturliga alternativ, till exempel nötskal.

Brother är starkt engagerade i att minska vårt ekologiska avtryck när det gäller plast och arbetar enligt den cirkulära ekonomins principer om reducering, återanvändning, återupprustning, reparation och återvinning.

Vårt retur- och återvinningsprogram gör att kunderna kan skicka tillbaka använda tonerkassetter för återtillverkning eller återvinning utan kostnad.

När du returnerar dina tonerkassetter hjälper du dessutom vår samarbetspartner Cool Earth att skydda den hotade regnskogen, vilket innebär att återvinning med Brother har den dubbla fördelen att ta hand om plastavfallet och samtidigt bidra till miljöskydd. 

Du hittar mer information om vår inställning till återvinning och till miljön här.  

Mer av Miljö

Du kanske också gillar

Tillbaka till toppen