Nainen toimistossa pitää kädessään digitaalista projektia

Framtidens kontor: medarbetarupplevelsen

Föreställ dig ett kontor där medarbetarna sätts i första rummet, flexibiliteten prioriteras och produktiviteten ligger på en stadig och hög nivå på grund av den höga tillfredsställelsen bland medarbetarna. 

Gapet mellan den här situationen som en fantasi och verkligheten minskar för var dag, eftersom tekniken leder oss mot en integrerad arbetsplats utan begränsningar som låter medarbetare över hela Europa berika sina liv och samtidigt arbeta friare och mer produktivt.

Företag som använder ny teknik och framförallt integrerar den kommer att se åtskilliga fördelar.

 

Teknikrevolutionen främjar balansen mellan yrkes- och privatliv

Med dagens teknik kan medarbetare redan arbeta hemifrån, på internetcaféer, gemensamma arbetsytor eller när de är ute och reser.

På framtidens kontor kommer det dock inte att vara fungerande teknik som stöder distansarbetet, utan en smidig, uppkopplad och intuitiv teknikupplevelse som skapar en rad nya möjligheter för bättre balans mellan arbete och fritid. 

Den samverkande tekniken kommer att skapa ett virtuellt ekosystem som stöds av säker molnåtkomst, sammankopplade IT-system och intelligenta kontorsenheter som multifunktionsskrivare och appar.1

 

Innovation inom medarbetarproduktivitet

Av livets alla orosmoment är administration kanske det mest allmängiltiga. Sådana arbetsuppgifter kommer att tillhöra det förflutna när vi närmar oss framtidens kontor och personalen får tid att ägna sig åt annat. 

År 2025 förutspår man att det kommer att vara virtuella assistenter, eller ”bottar”, som hanterar våra kalendrar, bokar mötesrum och fyller i kostnadsformulär.1 Bottar skulle även kunna utföra repetitiva arbetsuppgifter som fakturering, orderhantering och löneutbetalningar. 

Intelligenta kontorsenheter som sköter sig själva frigör ännu fler resurser från de administrativa arbetsuppgifterna. Till exempel förväntas multifunktionsskrivare själva kunna beställa nytt bläck och reservdelar. 

När medarbetarna slipper mödosamma arbetsuppgifter kommer kreativiteten att öka och arbetet bli friare. Arbetet blir mer tillfredsställande när vi kan göra mer givande val som påverkar kundrelationerna positivt. 

 

En ny tid av välbefinnande 

Forskningen visar genomgående att ett flexibelt arbete främjar den mentala hälsan och produktiviteten, vilket är till nytta för både medarbetaren och arbetsgivaren. 
Kontor och gemensamma arbetsytor kommer också allt oftare att utformas kring våra fysiska och kognitiva behov. Ståbord, naturliga färger och växter kombineras med högteknologisk stimulans, till exempel verklighetstrogna 3D-hologram och specialbelysning som följer dygnets naturliga ljus för att främja en positiv energi, och floatingtankar för nervstimulering som revolutionerar välbefinnandet. 

Ett viktigt fokus i EU:s arbetsrätt är att förbättra arbetsförhållandena, vilket med tiden skulle kunna leda till införandet av minimistandarder för belysning, kontorsmöblernas bekvämlighet och skärmtider. Detta i kombination med information om uppkopplingshastighet och ackrediteringsinitiativ gör det lättare för företag och frilansare att välja de bästa lokalerna. 

Slutligen kommer prediktiv teknik att förbättra kundhanteringsprocesserna inom B2B och B2C med bättre digitala upplevelser och organisering i molnet. Medarbetarna kommer att uppleva mindre stress i takt med att klagomålen minskar.

1 Quocirca Print 2025 Report (www.print2025.com

 

Mer av Innovation

Du kanske också gillar

Tillbaka till toppen