1. Hem Brother
 2. Support
 3. Hur man byter en bläckpatron

Hur byter man bläck eller toner i skrivaren?

Om bläcket eller tonern tar slut i skrivaren måste du byta ut patronen. Så här gör du!

Alla skrivare använder bläck eller toner. Enkelt uttryckt ger bläckpatronen skrivaren det bläck den behöver för att göra sitt jobb. En bläckstråleskrivare sprayar bläck från bläckpatronen i mikroskopiska droppar på papperet. Varje gång du skriver ut använder skrivaren en liten mängd bläck från bläckpatronen. Oavsett hur mycket eller lite du skriver ut kommer bläckpatronen förr eller senare att behöva bytas ut. Det kan behöva göras ofta på ett hektiskt kontor, eller lite mer sällan i en hemmiljö.   
Så här går det till.

Hur byter jag bläck i min Brother-skrivare?

Om du aldrig har bytt bläckpatron i hemmets eller företagets skrivare kan det kanske verka komplicerat. Men det är enormt enkelt om du följer de här stegen. Den här vägledningen gäller vid byte av en bläckpatron i någon av Brothers prisbelönta skrivare, men samma tillvägagångssätt gäller för de flesta tillverkare.  

 1. Se till att skrivaren är på. När skrivaren indikerar att bläcket är slut är det dags att byta till en ny bläckpatron.
 2. Bläckpatronerna sitter vanligtvis till höger i skrivaren. Öppna först frontluckan så att du ser bläckpatronerna. Det ska finnas fyra: cyan, magenta, gul och svart. På skrivarens skärm kan du se vilken färg som har tagit slut. Varje bläckpatron har en liten spärr på ovansidan.
 3. Klicka på spärren för att avlägsna den tomma bläckpatronen.
 4. Om du installerar bläckpatroner för första gången kanske skrivaren även har ett grönt eller orangefärgat skydd i facket där bläckpatronen ska sitta. Ta ut skyddet och lägg det åt sidan – släng det inte.
 5. Nya bläckpatroner har ibland ett plastreglage som du behöver snurra på tills du hör ett klick, och en skyddsfilm som du måste ta bort. Det görs ofta genom att vrida på en spak och försiktigt dra bort skyddet. 
 6. Nu kan du installera den nya bläckpatronen i rätt, färgkodat fack, i den riktning som pilen på etiketten visar.
 7. För försiktigt in bläckpatronen tills den klickar på plats. Gör samma sak med alla bläckpatroner som behöver bytas ut.
 8. Stäng sedan frontluckan igen.
 9. Nu tar det några minuter för skrivaren att förbereda bläckstrålesystemet för utskrift. Stäng inte av skrivaren under tiden.

Hur byter jag toner i min Brother-skrivare? 

Tonerkassetten levereras i en förseglad förpackning som har utformats för att skydda den. Om du förvarar tonern hemma eller på kontoret ska du alltid låta tonerkassetten ligga kvar i förpackningen tills den ska installeras. Tonern kan torka ut om den blir liggande utan förpackning en längre tid utan att användas. Tonerkassetten ska förvaras horisontellt och får inte utsättas för extrema temperaturer. Tonern kan förflytta sig inuti tonerkassetten om den förvaras i någon annan vinkel, vilket kan leda till utskriftsproblem.

När det väl är dags att installera tonerkassetten lyfter du försiktigt ut den ur förpackningen och drar ut plastfliken i ena änden av tonerkassetten i en enda lång remsa. Därefter vinklar du försiktigt tonerkassetten från sida till sida så att tonern fördelas jämnt inuti. Håll den gärna över en papperskorg ifall det skulle spillas ut lite toner.

Öppna skrivarens frontlucka.

Nu är det dags att passa in tonerkassetten i trumenheten. Vissa laserskrivare har inbyggda trummor, men Brothers laserskrivare har uttagbara trumenheter som kan bytas ut vid behov. Placera tonerkassetten i trumenheten. Den bör låsas på plats med ett klick. Du kan rengöra coronatråden inuti trumman genom att dra den gröna fliken på enheten fram och tillbaka några gånger. Installera därefter trumenheten i skrivaren med tonerkassetten inuti.

Stäng skrivarens frontlucka.

Vad ska jag göra om jag får bläck eller toner på händerna? 

Om patronen eller kassetten skulle läcka bläck eller toner som hamnar på dina händer ska du genast tvätta dem och undvika kontakt med ögonen. För att förhindra läckage är det viktigt att hantera bläckpatroner på rätt sätt. Bläckpatroner av sämre fabrikat läcker lättare, vilket är en av anledningarna till att vi alltid rekommenderar Brothers original förbrukningsartiklar för bästa kvalitet och prestanda.

Så gör du företagets köp och byten av bläckpatroner och tonerkassetter smidigare

Den tid det tar att hantera byten av bläckpatroner och tonerkassetter och annat skrivarunderhåll kan skapa frustration. Men det finns en lösning. Brothers Managed Print Services kan befria ditt företag från allt detta genom att bevaka användningen och ta hand om organisationens utskriftsbehov, inklusive byte av förbrukningsartiklar, bläckpatroner och tonerkassetter. 

Denna tjänst kan hjälpa dig att spara tid och pengar, öka effektiviteten, säkerheten och produktiviteten, och sänka dina kostnader och din miljöpåverkan för mer agila och smidiga utskrifter. Som alla framgångsrika företagslösningar har Managed Print Services utformats för att göra jobbtillvaron enklare, så att du kan fokusera på företagets strategiska mål och viktiga affärssatsningar.    

Så känner du igen en förfalskad tonerkassett

Oberoende konsumenttester har visat att det inte lönar sig ekonomiskt att köpa billigare produkter. Förfalskade tonerkassetter som utger sig för att vara från kända varumärken är dessutom både olagliga och farliga, håller bristfällig kvalitet och riskerar att skada din skrivare. Branschledare som Brother samarbetar för att skydda konsumenterna genom att motarbeta förfalskningar. Förfalskade tonerkassetter visar sig ofta genom dålig kvalitet, amatörmässig förpackning, kort livslängd, lågt pris och tveksamma återförsäljningsställen. Men vissa förfalskningar är riktigt välgjorda, så kontrollera alltid tonerkassetten noga om du misstänker att den är förfalskad. 

Om du har investerat i en av Brothers prisbelönta laserskrivare vill du förlita dig på bästa möjliga prestanda genom att köpa Brothers original förbrukningsartiklar. Våra tonerkassetter ger bevisat bättre kvalitet, livslängd och säkerhet än oäkta alternativ. Du kan även minska din miljöpåverkan genom att använda vårt återvinningsprogram. Om du hanterar Brother original förbrukningsartiklar på rätt sätt belönas du med högkvalitativa, snabba och kostnadseffektiva utskrifter. 

Vad gör jag med mina tomma bläckpatroner och tonerkassetter? 

Gamla bläckpatroner och tonerkassetter får aldrig slängas i soporna – de bör återvinnas för minsta möjliga miljöpåverkan. Brother driver ett program för snabb, enkel och kostnadsfri retur och återvinning av våra äkta bläckpatroner och tonerkassetter. Vi återtillverkar alla delar av dina returnerade bläckpatroner vid vår särskilda återvinningsenhet. Genom att skicka tillbaka dina tomma bläckpatroner och tonerkassetter till oss skyddar du miljön och bidrar till den cirkulära ekonomin.

 

Mer av How to-guider - Skrivare

Du kanske också gillar

Tillbaka till toppen