1. Hem Brother
  2. Support
  3. Hur skriver jag ut från min mobil?
Brother utskrift från mobilapp

Hur skriver jag ut från min mobil eller surfplatta?

Utskrift från din mobiltelefon kan göra utskriftsuppgifterna mycket enklare. Du kan skriva ut från en iPhone, iPad, Android-smartphone eller surfplatta med hjälp av en certifierad app från skrivartillverkaren. Men det finns även andra alternativ, t.ex. plugins.

Finns det en app för utskrifter från mobilen?

Att skriva ut på skrivare från mobilen är enkelt och det finns flera olika tillvägagångssätt. Mobila appar för IOS och Android kan oftast laddas ned utan kostnad via App Store eller Google Play. Se bara till att ladda ned en app som är kompatibel med just din skrivarmodell. När du har installerat appen på mobilen eller surfplattan hittas de skrivare som finns i samma nätverk oftast automatiskt. Sedan kan du enkelt och smidigt skriva ut filer från dina mobila enheter.

Öppna den fil eller bild du vill skriva ut från mobilen eller surfplattan och dela den i enhetens app för utskrifter. Oftast finns det olika alternativ i appen, som att välja antal exemplar du vill skriva ut, färg eller svartvitt, enkel- eller dubbelsidigt, samt utskrift på fotopapper, precis som på datorn.

Brother har gratis mobilappar för utskrift av en mängd olika filer, inklusive PDF, foton, Microsoft Word och Excel-filer och e-post från mobilen eller surfplattan, direkt till en bläckstråle-eller laserskrivare från Brother.

Vad kan du skriva ut via mobilappar?

• PDF, Word, Excel, PowerPoint och textdokument – via listan över dokument eller nedladdningar, eller via andra funktioner som Google Drive eller iCloud.
  • Foton – direkt från appen, från fotoalbumet eller från sociala medier och WhatsApp.
  • Webbsidor – skriv ut webbsidor direkt från olika webbläsare.
  • Från urklipp – skriv ut foton, texter och delar av webbsidor som kopierats till urklipp från andra applikationer.

Vad som går att skriva ut och inte beror på appen för utskrifter från din skrivartillverkare – alla appar erbjuder inte alla de funktioner som nämns ovan.

Kan jag skanna dokument till min mobil eller surfplatta?

Om du har en multifunktionsskrivare, som en allt-i-ett-skrivare med funktioner för skanning, kan du även spara inskannade pappersdokument på mobilen eller surfplattan.

Öppna tillverkarens app och välj ”Skanna”. När allt-i-ett-skrivaren har skannat in dokumentet visas det på mobilen. Därefter kan du rotera, beskära och redigera det.

Nu kan du spara den inskannade filen på mobilen eller surfplattan eller i iCloud, Dropbox eller Google Drive, eller e-posta den som JPEG eller PDF. Alla appar stöder inte skanning av dokument, så titta efter i appen om din skrivartillverkare erbjuder detta.

Brother har ett brett utbud av skrivare och allt-i-ett-modeller, både för hemmet och kontoret, som möjliggör utskrift och skanning från och till mobila enheter. Dessutom kan besökare, anställda eller familjemedlemmar som är anslutna till Wi-Fi-nätverket också använda skrivaren.

Plugin-program och lösningar för utskrift från mobilen

Förutom skrivartillverkarnas appar finns det även andra sätt att skriva ut filer från mobila enheter, som mobiltelefoner och surfplattor. Det görs med hjälp av plugin-program som antingen har förinstallerats av enhetstillverkaren eller som kan laddas ned separat. Fördelen är att dessa plugin-program, till skillnad från skrivartillverkarnas appar, fungerar för många olika skrivarmärken. Nackdelen är att plugin-programmen ofta bara erbjuder standardutskrift och inga ytterligare möjligheter att välja mellan färg och svartvitt, dubbelsidiga utskrifter m.m. Dessutom stöds inte skanning.

Här är de mest populära plugin-programmen och lösningarna för utskrift från mobil och surfplatta:

Apple AirPrint
Med Apple AirPrint kan du enkelt skriva ut från en Apple iPhone och en skrivare som stöder AirPrint. Du kan enkelt skriva ut e-post, foton, webbsidor och dokument utan att installera någon programvara. AirPrint är integrerat i de flesta mobila iOS-enheter, exempelvis iPhone och iPad.

Mopria Print Service
Skriv ut direkt från en Android-enhet till en skrivare som stöder Mopria. Du ansluter snabbt till skrivaren via Wi-Fi för att skriva ut e-post och andra dokument. Ladda ned och installera Mopria Print Service från Play Store, så kan du börja skriva ut från mobilen eller surfplattan direkt.

Cortado
Med Cortado kan du skriva ut på en kompatibel Brother-skrivare som är ansluten till din mobil eller surfplatta via Wi-Fi eller Bluetooth. Cortado Cloud Printing fungerar på enheter från Apple, Android och BlackBerry. Du kan skriva ut olika filformat, som HTML, e-post, Excel, PDF och PowerPoint, utan att behöva installera det tillhörande programmet på enheten.

Near Field Communication (NFC)
NFC är en ny teknik som möjliggör transaktioner och dataöverföring genom att skapa en trådlös anslutning mellan två enheter som befinner sig nära varandra. Med hjälp av NFC kan du med andra ord enkelt upprätta en trådlös anslutning genom att hålla en mobil enhet med stöd för NFC intill en skrivare med NFC-funktionalitet. Därefter kan du skriva ut direkt från eller skanna till din mobila enhet.

Wi-Fi Direct
Skrivare som stöder Wi-Fi Direct kan ansluta direkt till en mobil eller surfplatta utan att behöva gå via en router eller annan åtkomstpunkt. Du kan skriva ut direkt från eller skanna till dina mobila enheter. Wi-Fi Direct gör det extra enkelt att skriva ut e-post, foton, webbsidor och dokument. Du behöver varken ladda ned programvara, installera drivrutiner eller ansluta kablar.

Brother appar för skrivare
Brother har flera appar för utskrift av filer via mobiler och surfplattor från Android och iOS. De här apparna erbjuder även avancerade funktioner som plugin-program och tjänster i standardutförandet saknar, som utskrift i färg eller svartvitt, utskrift på fotopapper samt enkel- eller dubbelsidig utskrift. Dessutom kan du skanna filer direkt från en Brother-skrivare till mobila enheter som iPhone, iPad eller Android-enheter.

Brother iPrint&Scan app
Brother iPrint&Scan är en gratis app som hjälper dig att skriva ut filer från och skanna till en iPhone, iPad eller en mobil eller surfplatta med Android-operativsystem. Allt du behöver är ett Wi-Fi-nätverk och en Brother-skrivare eller allt-i-ett-skrivare som stöder detta. Appen är enkel att installera och använda. När du har installerat appen kommer den att söka efter kompatibla skrivare i nätverket så att du när som helst kan skriva ut de filer du behöver.

• Ett enkelt och snabbt sätt att skriva ut foton, webbsidor och dokument (PDF, Word, Excel, PowerPoint, textdokument).
  • Skriv ut dokument och foton direkt från molntjänster som Dropbox, OneDrive och Evernote.
  • Spara inskannade dokument på din mobila Android-enhet eller skicka dem via e-post (PDF, JPEG).
  • Du behöver ingen dator eller drivrutin.

Brother Mobile Connect app
Brother Mobile Connect är en gratis app som förutom att skriva ut och skanna filer till och från mobila enheter även hjälper dig att hålla koll på skrivarens toner- och bläcknivåer och beställa rätt förbrukningsartiklar. Appen ansluter via Wi-Fi och finns för iPhone, iPad och Android-enheter.

• Skriv ut dokument, foton och webbsidor (PDF, Word, Excel, PowerPoint, textdokument).
  • Skanna foton och dokument direkt till din mobil eller surfplatta (PDF/JPEG) där du kan spara, dela eller skriva ut dem.
  • Ändra skrivarinställningar och övervaka toner- och bläcknivåer.
  • Anpassa hemskärmen så att du snabbt hittar de funktioner du använder ofta.

Brother Service Plugin för Android
Brother Print Service Plugin är särskilt utformad för mobila Android-enheter (version 5 eller senare) och kan laddas ned via Google Play. Med det här plugin-programmet kan du skriva ut från en Android-enhet på en lämplig Brother-skrivare via det tillgängliga Wi-Fi-nätverket i ett enda steg.

Skriv ut etiketter från mobila enheter

Det går även att skriva ut etiketter från mobila enheter. Det finns en mängd olika appar för etikettutskrift från mobiler, surfplattor eller specialanpassade mobila enheter som används inom detaljhandel, lager eller hälso- och sjukvård. De här apparna gör det enkelt att skriva ut etiketter direkt från en mobil, surfplatta, bärbar dator eller annan mobil enhet via en trådlös etikettskrivare från Brother.

Brother stöder även professionella funktioner för utskrift och etikettdesign som Bartender och NiceLabel

Skriv ut från och skanna till webb- och molntjänster

Med Brothers skrivare och skannrar med webbanslutning kan du ansluta enheten direkt till olika webb- och molntjänster som Google Drive, Dropbox, OneDrive, Evernote och Box. På så sätt kan du skriva ut från och skanna direkt till de här populära tjänsterna utan att behöva gå via en dator.

Mer av How to-guider - Skrivare