1. Hem Brother
  2. Support
  3. How to-guider - Generellt
  4. Hur fungerar en termisk etikettskrivare
Brother TD termisk etikettskrivare

Hur fungerar en termisk etikettskrivare?

Termoskrivare använder värme istället för bläck för att producera etiketter och skyltar på papper, tape, färgband eller andra material. Det finns två typer av termiska utskrifter - direkttermisk och termotransfer.

Termoskrivare använder värme i stället för bläck för att skapa etiketter och skriva ut på papper, tape, band och andra material. Det finns två typer av termoteknik: – direkttermo och termotransfer.

Termoutskrift (eller direkttermo) är en process som genererar en utskrift genom att termopapperet selektivt värms upp när papperet passerar skrivarhuvudet. Papperets värmekänsliga beläggning blir svart på de ställen där det värms upp, vilket ger upphov till den önskade utskriften.

Termotransferteknik använder i stället ett band som värms upp för att producera slitstarka utskrifter med lång livslängd. Processen är känd för att generera mycket tåliga och beständiga bilder. Just därför är termoskrivare ett populärt alternativ för att skapa slitstarka etiketter och tydliga streckkoder samt kvitton, biljetter, ID-armband, värdekuponger, namnskyltar och mycket mer.

Etiketter och skyltar finns överallt i vår vardag och vårt arbetsliv. Från hemmiljöer till kontor, butiker, lagerlokaler och andra anläggningar är termoetiketter ett måste inom en rad olika branscher, som  transport och logistik, detaljhandel, hälso- och sjukvård och livsmedelssäkerhet. Så om du behöver högkvalitativa, kostnadseffektiva etiketter som är tåliga (termotransfer) eller anpassade för produkter med kort användningstid (direkttermo) är termoutskrift ett bra alternativ.

Hur fungerar etikettskrivare med termoteknik?

Vid direkttermoutskrift används ett särskilt papper med värmekänslig beläggning, medan termotransfer använder ett värmekänsligt band och är bättre lämpat för produkter som kräver längre livslängd. 

Termotransferskrivare har ett skrivarhuvud som består av pyttesmå uppvärmda nålar – en för varje pixel. En mikroprocessor styr vilka nålar som värms upp beroende på bildens utseende. Värmen från nålarna smälter och överför vax- eller hartsbaserat bläck från bandet till en tom yta av papper, plast eller andra material.

Det finns tre huvudsakliga typer av bläck för termotransfer: vax, vax/harts och rent harts. Varje alternativ har sina egna specifika egenskaper, och det är bra att känna till skillnaderna. Vax ger lång livslängd, men etiketterna måste hållas torra och är känsliga mot olja, kemikalier och nötning. Vax/harts är tåligare än enbart vax, och används ofta för mer precisa bilder. Harts är det tåligaste alternativet av de tre. Det ger etiketter som är vattenfasta, beständiga mot solljus och har ett bättre skydd mot kemikalier och olja. Till skillnad från vax och vax/harts kan enbart harts inte användas på papper, men det är utformat för att fästa mot vinyl, polyester, polypropen och andra material, vilket ger mycket slitstarka etiketter och skyltar för sektorer som fordons-, marin-, flyg-, transport- och tillverkningsindustrin.

Ditt val av bläck styrs alltså av dina specifika affärsbehov eller personliga preferenser. Samma sak gäller vilket material du vill skriva ut på. Brother erbjuder mängder av olika medietyper, liksom specialanpassade etiketter för alla dina utskriftsbehov. Från det extremt slitstarka P-touch-sortimentet till fullfärgslösningar, skrivare av bordsmodell och bärbara alternativ – det finns en termoskrivare för varje etikettbehov.

Vilka fördelar ger en etikettskrivare med termoteknik?

En av de största fördelarna med termoutskrifter är att du inte är begränsad till att bara skriva ut på papper. Beroende på vilken skrivare du väljer kan termotekniken användas på en mängd olika typer av tape och band, samt material som plast, nylon, polyester, vinyl, och till och med krympslang. Det gör termoskrivare extremt flexibla och mångsidiga inom en mängd olika branscher och användningsområden.

Slitstyrka är ett annat krav för vissa användningsområden inom termoutskrift. Etiketter som skrivs ut med termotransfer är betydligt tåligare än traditionella utskrifter med bläck på papper. Bläck kan blöda igenom, kladda och blekna efter en tid beroende på miljö, men termotransfer ger mycket högre beständighet, särskilt om du använder rent harts i kombination med laminerat material.

Brother’s unika P-touch tape (TZe) med sitt speciella laminerade ytskikt håller i många år, inomhus såväl som utomhus. De är särskilt utformade för beständighet mot vatten, solljus, kemikalier, nötning och temperaturskiftningar.

Hur länge håller termoutskrifter?

Eftersom direkttermoutskrifter skapas genom att utsätta ett värmekänsligt material för värme kan de lätt blekna med tiden om de utsätts för solljus eller värme. Så om du vill ha utskrifter som håller i flera år eller som är exempelvis vattenfasta är direkttermo inte rätt teknik för dina affärsbehov.

Kan termoskrivare skriva ut vad som helst?

Etikettskrivare med termoteknik är kompatibla med en mängd olika material: papper, plast, komposit m.m. De är även det bästa alternativet för att producera tydliga, skanningsbara streckkoder. Ett måste för all kommersiell användning. Dessutom är etikettskrivare med termoteknik, som Brothers branschledande QL- och TD-sortiment, optimerade för den senaste dator- och mobiltekniken, inklusive mobiler, surfplattor, Wi‑Fi och Bluetooth, för maximal flexibilitet. Du kan även dra nytta av appar för etikettdesign på stationära datorer och mobila enheter, samt programutvecklingsverktyg (SDK) för integrering av termoskrivaren i dina egna applikationer. På så sätt kan du specialanpassa etiketterna efter dina behov.

Brothers prisbelönta etikettskrivare med termoteknik ger höga utskriftsvolymer till låga kostnader, med enastående slitstyrka och effektivitet. Med över 30 års erfarenhet av att utveckla professionella etikettskrivare kan Brother tillgodose alla dina märkningsbehov.

Om du funderar på att investera i en etikettskrivare med termoteknik till kontoret eller hemmet bör du titta närmare på vår QL-800-serie med professionella etikettskrivare som ger dig överlägsen snabbhet, uppkoppling och mångsidighet, inklusive möjligheten att skriva ut etiketter i svart och rött. Eller utforska våra TD- och TJ-skrivare för höga utskriftsvolymer. När du behöver tydliga, kostnadseffektiva och pålitliga utskrifter är etikettskrivare med termoteknik det solklara alternativet. Vill du veta vilken etikettskrivare som är bäst för just dig? kontakta oss eller läs vår utförliga guide här.

Mer av How to-guider - Generellt

Du kanske också gillar

Tillbaka till toppen