1. Hem Brother
  2. Brother Solutions
  3. Brother Resource Hub
  4. Blogg
  5. Effektivitet blogg
  6. 2019
  7. Europeiska kontorskulturer – vad kan vi lära oss av våra grannländer?
Karttapallo oranssilla taustalla

Europeiska kontorskulturer – vad kan vi lära oss av våra grannländer?

Sättet att arbeta och synen på arbete skiljer sig mycket åt mellan olika länder i Europa, t.ex. när det gäller saker som fyradagarsveckor eller e-postförbud.

Vad kan vi lära oss av andra för att förbättra våra egna processer och öka produktiviteten?
 

Frankrike – e-postförbud

2017, antogs en ny lag i Frankrike som ger anställda ”rätt att vara frånkopplade”1. Företag med fler än 50 anställda måste nu ange tider på dygnet när personalen inte får skicka eller ta emot e-post. Målet är att skapa en bättre balans mellan arbete och fritid och förhindra att de anställda blir utbrända. 
 

Finland – familjetid  

Finland fokuserar precis som Sverige på satsningar för jämlikhet. Här är ett av målen att underlätta för mammor i arbetslivet, och tidningen The Economist utsåg nyligen landet till det tredje bästa i världen på det här området.

Finland väljer att inte bara fokusera på det som fungerar bäst för de vuxna, utan ser även till barnens bästa, och betonar barnets rätt att tillbringa tid med båda föräldrarna. För att underlätta detta ger den finska regeringen papporna nio veckors pappaledighet med 70 procent av lönen.

Nederländerna – kortast arbetsvecka

En studie från OECD har visat att anställda i Nederländerna har världens kortaste arbetsvecka2, med ett genomsnitt på 29 timmar i veckan. De flesta arbetar fyra dagar i veckan, vilket även uppmuntras i lagstiftningen, som ger anställda rätt att arbeta deltid med bibehållen rätt till sitt arbete, timlön, hälsovård och andra förmåner. 

För nederländarna är det mycket viktigt med balans mellan arbete och fritid och att få en extra dag i veckan för familjen eller olika fritidsaktiviteter. Men lyxen att arbeta färre timmar kostar, och Nederländerna har mycket hög arbetsproduktivitet. 
Two plastic people sitting on a pencil shaped seesaw. The male plastic model appears to be lower and heavier than the female.

Norge – konferenssamtalens högborg  

På norska arbetsplatser ligger stort fokus på produktivitet och god kommunikation, vilket leder till att man ofta väljer konferenssamtal framför fysiska möten. Norrmännen ser även sitt land som världens punktligaste, så om du har bokat ett konferenssamtal med någon i Norge gäller det att ansluta i tid.

Spanien – anpassar sig efter vädret  

När det handlar om flextid föredrar Spanien en mer säsongsbetonad approach. Arbetsdagarna i det soliga Spanien brukar bli kortare på sommaren, både på grund av lågsäsongen och hettan. Man kompenserar detta genom att arbeta något längre under de svalare månaderna, vilket dessutom ger möjlighet att maximera affärsmöjligheterna under högsäsongen. 

Tyskland – morgonstund har guld i mund

På tyska arbetsplatser är det vanligt att börja tidigt, och det är inte ovanligt att de anställda är på kontoret redan klockan 6 på morgonen. Det beror i sin tur på att vissa skolor börjar sina lektioner klockan 7:30, så tyskarna är vana vid att gå upp tidigt. Fördelen är så klart att man även kan lämna kontoret tidigare, vilket kan vara särskilt skönt på sommaren när man får mer tid att vara utomhus. 

 

Tack vare Brothers japanska ursprung kan vi även få med oss några tips från kollegorna på vårt globala huvudkontor.

Inför viktiga möten har våra japanska medarbetare en repetition, som kallas Newmawashi. Detta övningsmöte är till för att få godkänt från ledningen innan det riktiga mötet med kunden, för att säkerställa att allt är väl förberett inför det viktiga mötet. 

Japan börjar de flesta nyanställda på Brother den 1 april, och i den japanska kulturen har alla som börjat samma år en stark koppling till varandra. Man kallar detta för Douki, vilket kan översättas med ”börjat samma år”, och det är inte ovanligt att två personer från samma Douki gifter sig.

 

 

1 https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-38479439
2 https://www.techrepublic.com/article/infographic-this-country-has-the-worlds-shortest-work-week/

Mer av Effektivitet

Du kanske också gillar

Tillbaka till toppen