Butiker som drar sitt strå till stacken för att minska matsvinnet genom att erbjuda lokala, personliga och miljövänliga tjänster blir alltmer populära hos de europeiska konsumenterna. Och det bästa är att det inte krävs några stora förändringar. I vissa fall kan endast någon eller ett par smarta idéer både sälja slut på varorna och minska matsvinnet.
För att hjälpa livsmedelsbutiker i Sverige delar Brother nu med sig av några tips som kan hjälpa dig att optimera både varor och vinst.
Ordning på din livsmedelssäkerhet? Subway® använder sig av lösningar från Brother. Ta reda på hur.
Nyttiga initiativ för både kunderna och klimatet
- Köp lokalt, så kan dina kunder också göra det – Eko-medvetna konsumenter i Europa vill i allt större utsträckning köpa varor med så kort transportsträcka som möjligt. Det är positivt för butikerna eftersom lokala varor säljer bra, och därmed minskas butikens svinn. Skyltmallar som är lätta att redigera är ett bra sätt att göra kunderna medvetna om lokalt producerade varor. Att enkelt kunna ändra skyltningen vad gäller ursprung, bakgrund och kvalitet kan leda till att varor säljer slut snabbare.
- Köp in defekt frukt och grönt – Mer än en tredjedel av all frukt och alla grönsaker som odlas i Europa slängs före de når livsmedelskedjan eftersom de inte har ”rätt” utseende1. Att köpa in frukt och grönt med konstig form eller fläckar minskar därför matsvinnet direkt. Och det säljer bra! En del kunder kan dock vara lite skeptiska. Inspirera dem med idéer om hur de kan använda de defekta grönsakerna, till exempel med recept på smoothies eller grytor.
- Ge dina kunder tips på hur de kan minska matsvinnet – Smarta tips som att frysa in örter i olivolja i isformar eller använda samma ingredienser till flera olika rätter kan hjälpa kunderna att minska sitt eget matsvinn. Även detta kan du göra med hjälp av enkla mallar för din skyltning.
- Erbjud gratisprover av lokala varor – Kunderna är mer benägna att köpa en vara som de vet att de tycker om. Då är också risken mindre att de slänger varan. Så varför inte erbjuda gratisprover av lokalt producerade varor, som såser eller sylt?