1. Hem Brother
 2. Brother Solutions
 3. Brother Resource Hub
 4. Blogg
 5. Innovation
 6. 2019
 7. Vi firar den internationella skrivardagen med några intressanta siffror svart på vitt
Esimerkki Pantone-väriviuhkasta

Vi firar den internationella skrivardagen med några intressanta siffror svart på vitt

Utskrifter och skrivare är en del av Brothers DNA, och därför ser vi extra mycket fram emot årets Internationella skrivardag, som sätter utskrifter på kartan.

Under ett dygn med start den 23 oktober kommer vi att delta i den globala utskriftsdiskussionen som i år har temat #print2gether, och som har mycket gemensamt med vårt motto ”At your side”.

För att fira lite extra delar vi med oss av tio fakta om hur branschen har använt utskrifter på olika sätt genom tiderna, från 0,0092 mm² till rekordstora 5 miljarder:

 

 1. 0.0092 mm² –storleken på den minsta bild som någonsin skrivits ut med bläckstråleskrivare enligt Guinness Rekordbok1. Utskriften, som var över 200 gånger mindre än ett knappnålshuvud, föreställde en clownfisk. Den innehöll minst 256 färger och skapades av åtta personer i Zürich, Schweiz 2015.

 2. 5-7 – antalet gånger ett skrivarpapper kan återvinnas2. Återvinningskapaciteten minskar för varje gång, eftersom de långa fibrerna som papperet består av blir kortare när det återvinns. Efter fem till sju omgångar är fibrerna för korta för att kunna tillverka nytt skrivarpapper, men livstiden är inte slut för det. Fibrerna kan fortfarande användas till tidningspapper eller äggkartonger. Skrivarpapperets livslängd kan dessutom utökas genom att skriva ut dubbelsidigt.

 3. 1439 – året då utskrifter blev möjliga, tack vare att Johannes Gutenberg utvecklade en mekanisk tryckteknik med lösa typer: tryckpressen3. Långt innan Brother gjorde sitt intåg på skrivarscenen innebar Gutenbergs bidrag till utvecklingen av det skrivna ordet att han förärades smeknamnet ”tryckkonstens fader”.

 4. 1656 – året då Europas äldsta dagstidning, ”Opregte Haarlemsche Courant”, lanserades i Nederländerna4. Tidningen, som fortfarande publiceras, slogs samman med ”Haarlems Dagblad” 1942. Den slår Storbritanniens äldsta söndagstidning, ”The Observer”, med 135 år, Frankrikes ”Le Monde” med 288 år och Spaniens ”El País” med 320 år. 

 5. 1661 – året då papperssedlar framställdes för första gången i Europa, av den svenska banken Stokholms Banco5. Upptäckare som Marco Polo introducerade banksedlar på kontinenten redan på 1200-talet.

 6. 1,867 – antalet solida Pantone-färger som kan skrivas ut6 – vilket visar hur långt vi har kommit sedan det bara gick att skriva ut i svartvitt. Sedan millennieskiftet har företaget Pantone varje år lanserat ”årets färg” för att återspegla aktuella trender. 2019 års färg är Living Coral (Pantone-kod 16-1546).

 7. 1869 – 1869 – bara 39 år innan Brother grundades 1908 – introducerades det första vykortet i Österrike7. De tidiga varianterna liknar de vykort som fortfarande finns i dag, med motiv föreställande kända landmärken, vackra vyer, fotografier och roliga illustrationer. Trots att världen blir allt mer digital uppskattas det att över 2 miljarder vykort fortfarande skickas varje år när utlandsresenärer skriver en hälsning hem till sina nära och kära på semestern.

 8. 2500. B.C – 2500 f.Kr. – utvecklades bläck parallellt i både Egypten och Kina8. De första versionerna av bläck framställdes av de material som fanns att tillgå, bland annat genom att blanda sot från eldar med djurfett och gelatin från djurhudar.

 9. 12 million – den största förstautgåva som någonsin tryckts av en bok. Boken var J.K. Rowlings Harry Potter and the Deathly Hallows (Harry Potter och dödsrelikerna)9 som släpptes på originalspråket 2007.  Boken slog även rekord i antal exemplar som sålts under det första dygnet efter att den släppts.

 10. 5 billion – antal exemplar som sålts och distribuerats av världens mest tryckta bok: Bibeln10. Bibeln i sin helhet beräknas finnas översatt till 349 språk, och 2 123 språk har minst en del av Bibeln översatt.

  Läs mer om Brothers historia i siffror och upptäck hur vi har funnits vid din sida enligt vårt motto ”At your side” under de senaste 111 åren genom att titta på vår video Threads Through Time.

Var med oss och fira alla världens utskrifter den 23 oktober genom att använda hashtaggen #print2gether. 

Ska du uppgradera din egen skrivare? Upptäck Brother's serie av bläck- och laserskrivare.


1 https://www.guinnessworldrecords.com/world-records/397951-smallest-inkjet-printed-colour-image/
2 https://www.nytimes.com/2010/12/21/science/21qna.html
3 http://www.timelineindex.com/content/view/997
4 https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_newspaper_publishing
5 https://www.riksbank.se/en-gb/about-the-riksbank/history/1600-1699/first-banknotes-in-europe/
6 https://www.pantone.com/color-intelligence/articles/technical/pantone-numbering-explained
7 http://www.oldderbyphotos.co.uk/postcard-history
8 http://www.realcolorwheel.com/ink.htm
9 https://www.guinnessworldrecords.com/news/2018/10/5-page-turning-book-facts/
10 https://www.guinnessworldrecords.com/world-records/best-selling-book-of-non-fiction/

Mer av Innovation

Du kanske också gillar

Tillbaka till toppen