1. Hem Brother
  2. Brother Solutions
  3. Brother Resource Hub
  4. Blogg
  5. Innovation
  6. 2019
  7. Framtidens kontor: den fysiska känslan av den framtida arbetsplatsen
Tulevaisuuden työpaikan fyysinen tuntu

Framtidens kontor: den fysiska känslan av den framtida arbetsplatsen

Även om den tekniska utvecklingen i praktiken gör det möjligt för företag att bedriva verksamhet utan ett enda skrivbord eller kontor är det långt mer sannolikt att vi kommer att se fler arbetsplatser där färre medarbetare är på plats varje dag och där skrivbordsplatserna används mer flexibelt.

Kommande trender – framtidens kontorsutformning

Runt om i Europa utformar just nu inkubatorprojekt, pionjärer inom lokaluthyrning och frilansfokuserade samarbeten ett flexibelt erbjudande som kommer att fortsätta utveckla och forma vårt framtida arbete. Följande områden med stor utvecklingspotential är av särskilt intresse:

•    Modern utformning  

Här förändras hela intrycket av kontoret tack vare en kombination av designoptimering och kulturell innovation som ger de anställda en mängd olika platser där de kan tänka, fokusera, skapa och samarbeta. Utrymmen för spontanmöten, ståbord, ljudisolerade bås för privatsamtal, samarbetsytor, tysta hörn, caféer och platser för avkoppling som takterrasser kommer att bli allt vanligare. Utvecklingen mot allt fler enskilda arbetsbås kommer att drivas på i takt med att funktioner för röstigenkänning och diktering används allt mer.

•    Underhållning och aktiviteter

Extra förmåner blir allt mer populära på dagens arbetsplatser, och många visionära arbetsgivare utrustar kontorsbyggnaden med gym, biljardbord, arkadspel och brädspel. Även om förmånerna sällan nyttjas på arbetstid ökar de medarbetarnas engagemang och bidrar till att skapa en större känsla av gemenskap och sammanhållning, vilket i sin tur ökar arbetsmoralen.

•    Växter, färg, naturligt dagsljus och sovkapslar

De här satsningarna på välbefinnande kommer att bidra till såväl ökad kreativitet som produktivitet hos medarbetarna. I framtiden kan högteknologisk stimulans i form av verklighetstrogna 3D-hologram, specialbelysning som följer dygnets naturliga rytm för att skapa positiv energi, floatingtankar som ökar välbefinnandet och biomimetik innebära att vi kan utnyttja virtuell verklighet för att till exempel gå till stranden på lunchrasten.

Office of the future image depicting skyscrapers in a city business district from the ground looking up to the sky during the day

Kommande förändringar och generationsskiften

Hittills har många arbetsplatsförbättringar genomförts till följd av att 40-talisterna ersatts av generation Y och Z.
Men ytterligare förändringar väntar. Medan satsningarna tidigare har syftat till att göra arbetsplatsen mer modern, digital, uppkopplad och trendig är nu även de yngre generationernas behov på väg att skifta. 

När allt fler personer från generation Y blir föräldrar och samtidigt vill frilansa, kräver jämställdhet och delad föräldraledighet växer en ny verklighet fram. 

När de här nya behoven kombineras med minskade resurser inom den offentliga sektorn kan vi förvänta oss att förmåner som barnomsorg, tvättstugor och frisörer blir en allt vanligare syn på framtidens arbetsplatser.

Fördelar med den fria arbetsplatsen

Gemensamma arbetsytor som rymmer företagskluster från olika branscher kommer att skapa en plattform för nätverkande, kunskapsutbyte, samarbete och – i slutändan även – tillväxt. 

Något som inte bara gynnar små och medelstora företag. Större företag kan minska sina driftkostnader, revitalisera verksamheten och ta till sig startup-mentaliteten genom att hyra mindre kontorsytor med färre skrivbord där små ”utbrytningsteam” kan inleda nya samarbeten.
 
Oavsett om ditt företag är stort eller litet är möjligheterna med väl utformade samarbetsytor omvälvande – i synnerhet när de kombineras med ledande teknik. .

Mer av Innovation

Du kanske också gillar

Tillbaka till toppen