1. Hem
  2. Om Brother
  3. Historik
All about Brother, retro typewriter extreme close upVid din sida 
- i över 50 år

Brother är ett företag inom elektronik
och tillverkning.

 

 
Brother grundades för mer än 100 år sedan i Nagoya, Japan och har funnits i Europa i över 50 år.

Brother-koncernen levererar produkter och tjänster till kunder över hela världen med hjälp av 17 produktionsplatser (däribland fyra fabriker inom Brother Industries, Ltd.) och 52 försäljningsplatser i 44 länder och regioner i världen (april 2013).

Brother har bedrivit verksamhet i Sverige sedan 1988, är en medlem av Brother Global Group och är idag filial till Brother Nordic A/S Danmark. Brother Sverige har för närvarande för försäljning/marknadsföring, lagerföring, service och kundtjänst i Göteborg och hanterar alla Brothers produkter med undantag för sömnad och broderi och verktygsmaskiner.

Idag inkluderar produktsortimentet skrivare, allt-i-ett-enheter, faxar, märkmaskiner, etikettskrivare, mobila skrivare och skannrar samt Brothers originalförbrukning och tillbehör.

European Vision 21 förbinder Brother att sträva efter att bli en gemensam försäljnings- och marknadsföringsorganisation i världsklass som är stolt över att föra ut unika produkter på marknaden och att praktisera mottot ”Vid din sida” i vår dagliga verksamhet.

Brothers första etablering i Europa

Den Europeiska Ekonomiska Gemenskapen hade bara funnits i ett år då Frankrike, Tyskland, Italien, Belgien, Nederländerna och Luxemburg undertecknade Romfördraget. Förmågan att inse den här händelsens vikt blev oerhört betydelsefull för Brothers utveckling och tillväxt.

Brother tar över Jones symaskinsfabrik i Audenshaw, Manchester

Jones symaskiner var väletablerat som Storbritanniens främsta varumärke, men man hade problem med bristande investeringar och utveckling. Förvärvet gjorde att Brother snabbt kunde etablera sig i Storbritannien.

Brother tillverkar världens första matrisskrivare med hög hastighet

Denna produkt, designad av CDCC och tillverkad i Brothers fabriker, fick till följd att Brother beslutade sig för att bredda sitt produktutbud med kontorstekniska produkter. Detta visade sig vara avgörande för Brothers utveckling till det företag det är idag.

Brothers första elektroniska skrivmaskin

Efter beslutet att bredda, spreds Brothers elektroniska skrivmaskiner snabbt över världen. De bidrog i hög grad till Brothers tillväxt och utveckling till en av huvudaktörerna på marknaden för kontorstekniska produkter.

Brothers första fax

Faxen ansågs på sin tid som en av kontorets viktigaste kommunikationsprodukter. Brother utvecklade produkter som var små, effektiva och framför allt mycket konkurrenskraftiga. Faxtekniken har i hög grad bidragit till företagets ständigt växande produktsortiment.

Brothers första laserskrivare

Laserskrivaren blev utskriftstekniken på modet och Brother utvecklade egna höghastighetsprodukter för kontorsmarknaden. Idag är Brother en världsledare på laserprodukter.

Brothers första etikettskrivare

Som ett bevis på företagets innovationsförmåga lanserade Brother en ny teknik för etikettutskrifter, baserad på ett eget originalkoncept. Den här innovationen blev startskottet för ett helt system med produkter som producerar några av världens mest hållbara etiketter.

Brothers första laserskrivare med multifunktion

Genom att bygga vidare på banbrytande produkter och ny teknik kunde företaget lansera den första skrivaren där flera olika funktioner är integrerade. Med en laserskrivare som grund lade Brother till funktioner som skanning, faxning, uppringning och mycket annat. Brothers konkurrenter fick något nytt att mäta sig med och tekniken gav upphov till en helt ny produktkategori.

Brothers första bläckstråleskrivare med multifunktion

Brother upprepade framgångarna med laser multifunktion och tillämpade samma strategi med bläckstråletekniken. Resultatet blev en rad produkter för högkvalitativa färgutskrifter som var mindre och tystare, men lika funktionella som laserskrivarna.

Brothers första fristående mobila skrivare

Denna miniatyrprodukt är fortfarande den enda i sitt slag i världen som är så liten men ändå så kapabel. Den används numera för utskrifter i många stora organisationer där flexibiliteten är överordnad, från den brittiska trafikpolisen till persiennföretaget Hillarys Blinds.

Brothers första RFID-etikettskrivare

Det här var 2000-talets stora genombrott och ett resultat av Brothers långa erfarenhet av etikettskrivare. RL-700S-enheten kompletterar produktsortimentet inom etikettskrivare med så kallade RFI-etiketter. Denna teknik kostar normalt sett tiotusentals kronor att implementera men kan nu bli verklighet för en bråkdel av kostnaden tack vare Brothers utvecklingsarbete.